Mikä on alkuperätakuu?

Takaisin

Sähköyhtiöiden viestinnässä olet saattanut törmätä käsitteeseen 'alkuperätakuu’. Sitä käytetään puhuttaessa ekologisesti tuotetusta sähköstä, ja sen tarkoitus on kertoa, että sähkö on tuotettu takuulla määritellyillä tavoilla. Mitä alkuperätakuu sitten tarkoittaa?

Sähkönmyyntiyhtiöt ostavat alkuperätakuita, ja sitten myyvät eteenpäin alkuperätakuu-sertifioitua ekosähköä. Jotta voimala saisi laskea liikkeelle alkuperätakuita, tuotannon täytyy olla pelkästään uusiutuvista energianlähteistä. Näin tuotettu sähkö kuitenkin sekoitetaan kantaverkossa mm. ydinvoimalla ja kivihiilellä tuotettuun sähköön. Meillä on Fingridin isännöimä kantaverkko, johon kaikki Suomessa tuotettu ja ulkomailta ostettu sähkö tuupataan. Valtakunnanverkko ei pysty erottelemaan, onko sähkö tullut koskesta vai ydinvoimalasta, tai onko se tehty Suomesta vai Norjasta.

Alkuperätakuu on ostettava sertifikaatti tuotannolle, eikä suoraan sidoksissa omaan tuotantoon. Kivihiilellä tuottaja voi ihan hyvin myydä kivihiilisähkön suoraan pörssiin, ja ostaa tilalle alkuperätakuita, jos se uskoo tekevänsä tällä yhtälöllä enemmän rahaa. On siis aivan mahdollista myydä ihmisille ekosähköä, mutta kuitenkin tuottaa itse sähköä vain kivihiilellä ja maakaasulla. Alkuperätakuu on tavallaan valvontaväline. Sen tehtävä on varmistaa, että myyty sähkö tai sähkötuote on oikeasti ekologista eikä mainostemppu. Lainsäätäjä on halunnut lisätä ekosähkön oikeaa arvoa, ja siksi se valvoo ekosähkön markkinointia alkuperätakuukaupalla.

Alkuperätakuun toimintaa voitaisiin havainnollistaa vaikka vertaamalla sitä kuvitteelliseen panimobisnekseen, joka toimisi sekin pörssissä. Tavallista olutta tuottava panimo tekisi neljä laatikollista olutta sadalla eurolla. Sertifioitua luomuolutta tekevän panimon neljä laatikollista kaljaa puolestaan maksaisi pörssissä pikkuisen enemmän, esimerkiksi 102 euroa. Isompi oluen tuottaja voisi ostaa toiselta panimolta tämmöisiä 102€/kpl alkuperätakuita luomuoluesta, sekoittaa luomun oman oluensa joukkoon, ja myydä sitten sertifikaatteja vastaavan summan luomuoluena asiakkaalle. Panimo ei voi myydä enempää alkuperätakuita, kuin mitä se on toiselta panimolta ostanut. Kun neljää koria vastaava määrä luomua on juotu, seuraaville neljälle pitää ostaa uusi sertifikaatti.

Alkuperätakuiden hinta seuraa markkinakehitystä ihan kuten kaikki muukin pörssisähkö. Kun sataa, vesivoimaloiden alkuperätakuut liikkuvat pörssissä halvemmalla. Tuuli ja aurinkokin vaikuttavat hintaan, joskin hyvin vähän. Jos paistaa tai tuulee paljon, aurinko- ja tuulivoimaloiden alkuperätakuut ovat hieman halvempia, kuin jos on tyyntä ja pimeää.

Alkuperätakuita voi ostaa Euroopasta. Tämä johtaa siihen, että suomalainen yhtiö voi ihan hyvin ostaa kaikki alkuperätakuunsa ulkomailta, vaikka korostaisikin markkinoinnissaan suomalaisuuttaan. Ei sähköyhtiö ole velvollinen kertomaan kuluttajalle, mistä maasta se on alkuperätakuunsa ostanut. Lumme Energia on valinnut strategian, jossa kehitämme ekologista yhteistyötä suomalaisten tuottajien kanssa. Meillä on etuosto -oikeus suomalaisen voimaloiden alkuperätakuisiin. Suosimalla suomalaisten ekologisten voimaloiden alkuperätakuita, yritämme omalta osaltamme varmistaa, että puhtaan energian merkitys poliittisessa päätöksenteossa ei Suomessa ainakaan vähene.

 

Tilaa tästä Eko Lumme Puu -sähkösopimus.

Se on sertifioitua EKOenergiaa!

Tee sähkösopimus
Sampo Luoto

Kirjoittaja

Sampo Luoto Sampolla on missio: sähköstä puhuminen kiinnostavalla tavalla. Ei ehkä helpoin missio siis ;) Luvassa on ison kuvan ihmettelyä, viimeisimpiä energiavillityksiä ja historian yllättäviä käänteitä. Renessanssi-ihmisenä Sampo seikkailee sujuvasti sähkön lisäksi neuromarkkinoinnin, pitkän matkan juoksun, perhe-elämän, kitaransoiton ja irtokarkkien välimaastossa.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

23.05.2022 | blogi

Mitä järviseuranta kertoo meille lohista?

Tänä keväänä on istutettu Elinvoimainen järvilohi -hankkeen neljäs tutkimuslohierä Puulaan, Suonteelle ja Päijänteeseen. Järviin meni noin 15000...

19.05.2022 | blogi

Sähköautojen latauspisteet yrityksissä lisääntyvät vauhdilla

Sairaalaparkki on Mikkelin keskussairaalan yhteydessä sijaitseva moderni parkkitalo. Lumme Energia asensi vuonna 2021 Sairaalaparkkiin...

19.05.2022 | blogi

Epävarmuus sähkömarkkinoilla jatkuu - Vinkkejä sähkösopimuksen tekoon

Sähkön hinnan kohonnut hintataso herättää monelle kysymyksiä etenkin silloin, kun määräaikainen sähkösopimus on uusimisvaiheessa tai tulee tarve...