Näin aurinkosähköjärjestelmä toimii

Aurinkosähköjärjestelmä voi olla liitetty sähköverkkoon tai toimia itsenäisesti. Sen voi siis asentaa myös paikkaan, jossa ei ole sähköä saatavissa sähköverkosta. Järjestelmän suunnittelu on hyvä tehdä huolella, jotta siitä saadaan paras mahdollinen hyöty.

Sähköverkkoon liitetty aurinkosähköjärjestelmä

Aurinkosähköjärjestelmän voit hankkia vaikka sinulla olisi sähköliittymä ja kiinteistösi olisi liitetty sähköverkkoon. Silloin myös aurinkosähköjärjestelmä voidaan liittää sähköverkkoon ja voit käyttää sähköä sähköverkosta, kun aurinkopaneeleiden tuottama sähkö ei riitä. Puhutaan ns. OnGrid-järjestelmästä. Voit myös myydä ylijäämäsähkön Lumme Energialle.

Kuva linkkiä varten -

1. Sähköpääkeskus, jossa on kaksisuuntainen mittaus
2. Verkkoinvertteri (DC>AC muuttaa aurinkosähkön verkkojännitteiseksi)
3. Keskus, johon liitytään (usein pääkeskus, mutta oma tuotanto hyödynnetään tuotannon liittymispisteestä riippumatta) 
4. Lukittava turvakytkin, johon verkonhaltijalla on esteetön pääsy
5. Kulutus 
6. Paneelien asennuspaikan tulee olla varjoton

Sähköverkkoon liittymätön aurinkosähköjärjestelmä

Kun kiinteistösi sijaitsee sellaisessa paikassa, jossa ei ole sähköverkkoa saatavissa tai et halua sähköliittymää, voit hankkia sähköverkkoon liittymättömän aurinkosähköjärjestelmän. Sen avulla tuotat sähköä kiinteistön perustarpeisiin. Tätä kutsutaan myös OffGrid-järjestelmäksi.

Kuva linkkiä varten -

1. Paneelit
2. Invertteri ja latauksensäädin 
3. 230 V sähkökeskus suuremmissa järjestelmissä
4. Akusto 
5. Kulutus
6. Aggregaattivaraus
7. Paneelien asennuspaikan tulee olla varjoton

Aurinkosähkön tuottoon vaikuttavat tekijät

1) Ilmansuunta
2) Tehokkain kallistuskulma on noin 35-45 astetta, mutta kaikki harjakattokaltevuudet soveltuvat yleensä suoraan kattoasennukseen.
2) Varjostukset
4) Kiinteästi asennettujen paneelien sijoittelussa on tärkeintä varmistaa, ettei niille osu varjostuksia. Suurimmat pettymykset aurinkosähkön tuotannossa johtuvat monesti varjostusten aliarvioinnista. Koko alue idästä länteen on syytä katsoa tarkasti läpi. Varjostuksia aiheuttavat muun muassa puut sekä korkeat rakennukset ja muut rakenteet. Suoraan etelän suunnassa olevilla lehtipuilla ei ole suurta merkitystä, jos niiden latvukset eivät varjosta paneeleita touko-syyskuussa. Kevättalvella ja loppusyksystä aurinko on keskipäivällä matalammalla kuin kesällä, mutta silloin etelän suunnassa olevien lehdettömien puiden varjostus on vähäistä.

Pyydä kartoitus

Suunnitellaan yhdessä sinulle sopivin järjestelmä - toimitamme sen valmiiksi asennettuna!

Aurinkosähkö-paketit

Testaa

Kokeile laskuria ja testaa kannattaisiko sinun siirtyä aurinkoenergiaan